Zó belangrijk; Een ”terugtrekplekje”, ”cozy corner” of ”chillhoekje” voor Kinderen.

Een “terugtrekplekje” voor kinderen, ook wel een “cozy corner” of “chillhoekje” genoemd, is een speciale ruimte of hoek in de kinderopvang, op school of in andere kindvriendelijke omgevingen waar kinderen zich kunnen terugtrekken, ontspannen en zich veilig voelen. Het is een rustige en comfortabele plek waar kinderen even kunnen ontsnappen aan drukte, prikkels of stressvolle situaties. Zo’n plekje kan verschillende doelen dienen:

😀 Emotieregulatie: Kinderen kunnen in deze rustige ruimte hun emoties verwerken en tot rust komen als ze overweldigd, boos of verdrietig zijn.

👀Zelfreflectie: Het biedt een kans voor kinderen om na te denken over hun gevoelens en gedachten, waardoor ze beter leren begrijpen wat er met hen gebeurt.

📚 Lezen of voorlezen: Een terugtrekplekje kan gevuld zijn met boeken, kussens en dekens, waardoor het een ideale plek is om te lezen of voorgelezen te worden.

🧸 Sensorische verwerking: Voor kinderen die gevoelig zijn voor prikkels, kan zo’n plekje worden uitgerust met zachte stoffen, kussens en mogelijk sensorische materialen zoals stressballen of zachte knuffels.

🎨 Creativiteit: Het kan dienen als een rustige ruimte voor kinderen om te tekenen, kleuren of knutselen, wat kan bijdragen aan hun expressie en verbeeldingskracht.

🙅 Time-out mogelijkheid: In sommige gevallen kan het worden gebruikt als een positieve time-outplek waar kinderen even tot rust kunnen komen na een conflictsituatie.

Bij het creëren van zo’n plekje is het belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren en behoeften van het kind. Zorg ervoor dat de ruimte veilig en comfortabel is, met zachte materialen en gedempt licht als mogelijkheid. Laat het kind zelf ook meehelpen met het inrichten ervan, zodat ze een gevoel van eigenaarschap hebben over hun speciale plekje.

In educatieve omgevingen, zoals scholen en kinderdagverblijven, kan het nuttig zijn om een terugtrekplekje te hebben waar kinderen even kunnen ontsnappen aan de drukte van de klas en zichzelf kunnen kalmeren voordat ze weer deelnemen aan groepsactiviteiten.

Een terugtrekplekje is buitengewoon belangrijk voor kinderen, omdat het hen een veilige en rustige ruimte biedt waar ze kunnen ontspannen, zichzelf kunnen kalmeren en zich kunnen onttrekken aan de overweldigende prikkels en stress van het dagelijks leven. Een terugtrekplekje is zó belangrijk is voor kinderen voor de Emotionele regulatie, Stressvermindering, Zelfreflectie en zelfbewustzijn, Positieve time-out, Bevordering van autonomie en voor de creativiteit en verbeelding.

Onthoud dat een terugtrekplekje geen vervanging is voor emotionele ondersteuning en begeleiding van volwassenen, maar eerder een aanvullende positieve strategie om kinderen te helpen omgaan met hun emoties en gevoelens.

Enkele artikelen

Rafiki Boog Hoog foto 1
Bewaar voor later
225,19
272,48 incl. BTW
Knus Speelhuisje Inclusief Mat foto 1 Knus Speelhuisje Inclusief Mat foto 2
Bewaar voor later
752,10
910,04 incl. BTW
Chill- en Leeshoek foto 1 Chill- en Leeshoek foto 2
Bewaar voor later
415,97
503,32 incl. BTW
Boomhuis Leeshoek – Inclusief Tapijt foto 1 Boomhuis Leeshoek – Inclusief Tapijt foto 2
Bewaar voor later
836,13
1.011,72 incl. BTW