4 EN 5 MEI

Jonge Kinderen Bewust Maken van 4 en 5 Mei

Het bewust maken van jonge kinderen van 4 mei, de Dodenherdenking, vereist gevoeligheid en begrip voor hun leeftijd. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 • Eenvoudige uitleg: Leg op een eenvoudige en passende manier uit wat Dodenherdenking inhoudt. Vertel dat het een dag is waarop we stilstaan bij mensen die gestorven zijn in oorlogen, en dat we respect tonen voor hun opoffering.
 • Verhalen en boeken: Lees boeken voor aan kinderen die gaan over oorlog, vrede en herdenken. Kies verhalen die geschikt zijn voor hun leeftijd en die helpen om moeilijke onderwerpen op een toegankelijke manier uit te leggen.
 • Symbolen en rituelen: Leg uit waarom we op 4 mei twee minuten stil zijn en waar de kransleggingen en ceremoniële vlaggenmasten voor staan. Deze visuele symbolen kunnen indruk maken en kunnen helpen om de betekenis van herdenken te begrijpen.
 • Bezoek aan monumenten: Breng een bezoek aan lokale oorlogsmonumenten of herdenkingsplekken. Dit kan een tastbare manier zijn om de impact van oorlog en herdenken te laten zien.
 • Persoonlijke verhalen: Als er familieleden zijn die persoonlijke verhalen hebben over oorlog en herdenking, deel deze dan met de kinderen. Dit maakt het onderwerp persoonlijker en relevanter voor hen.
 • Creatieve expressie: Moedig kinderen aan om op hun eigen manier uiting te geven aan herdenken, bijvoorbeeld door middel van tekeningen, gedichten of liedjes. Dit kan helpen om hun gevoelens en gedachten te verwerken.
 • Gesprekken voeren: Wees open voor vragen en gesprekken over oorlog, verlies en herdenking. Luister naar wat de kinderen denken en voelen en beantwoord hun vragen op een eerlijke en begrijpelijke manier.

Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en gevoeligheid van kinderen bij het uitleggen van 4 mei. Het doel is om begrip en respect voor herdenken te bevorderen zonder de kinderen te overweldigen met te zware informatie.

Jonge kinderen bewust maken van 5 mei, de Dag van de Vrijheid, kan op een aantal creatieve en educatieve manieren gebeuren:

 • Verhalen vertellen: Vertel verhalen over vrijheid, helden uit de geschiedenis, en waarom 5 mei zo belangrijk is. Gebruik eenvoudige en boeiende taal die geschikt is voor de leeftijd van de kinderen.
 • Creatieve activiteiten: Laat de kinderen tekenen, schilderen of knutselen rondom het thema vrijheid. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van vlaggen, posters met boodschappen over vrijheid, of het uitbeelden van wat vrijheid voor hen betekent.
 • Spelletjes en toneelstukjes: Organiseer spelletjes die gerelateerd zijn aan vrijheid en het belang van 5 mei. Je kunt ook eenvoudige toneelstukjes opvoeren waarin de kinderen vrijheid uitbeelden.
 • Bezoek aan oorlogsmonumenten: Als het mogelijk is, kun je met de kinderen een bezoek brengen aan lokale oorlogsmonumenten of musea die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Dit kan helpen om de impact van vrijheid en oorlog dichter bij huis te brengen.
 • Films en documentaires: Laat kindvriendelijke films of documentaires zien over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Zorg ervoor dat de inhoud geschikt is voor de leeftijd van de kinderen en bespreek nadien wat ze ervan hebben geleerd.
 • Gesprekken voeren: Voer open gesprekken met de kinderen over vrijheid, democratie en tolerantie. Moedig hen aan om vragen te stellen en hun gedachten te delen over deze onderwerpen.
 • Viering van 5 mei: Neem deel aan lokale evenementen of organiseer zelf een kleine viering op 5 mei, zoals het hijsen van de vlag, het zingen van liedjes of het samen delen van verhalen over vrijheid.

Door een combinatie van educatieve en creatieve activiteiten kunnen jonge kinderen een beter begrip ontwikkelen van het belang van 5 mei en de waarde van vrijheid.