blog

Drukke Feestdagen, Hoe Bereid je Kinderen Hierop Voor?

Het voorbereiden van kinderen op drukke feestdagen kan helpen om stress te verminderen en ervoor te zorgen dat ze de feestperiode meer ontspannen kunnen beleven. Hier zijn enkele tips:

  • Communiceer duidelijk: Leg aan de kinderen uit wat er te gebeuren staat tijdens de feestdagen. Bespreek de plannen, evenementen en eventuele veranderingen in de routine. Kinderen voelen zich vaak meer op hun gemak als ze weten wat er gaat gebeuren.
  • Maak een kalender samen: Creëer een kalender met belangrijke data en gebeurtenissen. Dit kan helpen om een visueel overzicht te geven van de drukke periode en de kinderen helpen om te anticiperen op wat er gaat komen.
  • Behoud routines: Probeer de dagelijkse routines zoveel mogelijk te behouden, zelfs tijdens de feestdagen. Dit kan stabiliteit en voorspelbaarheid bieden, wat kinderen geruststellend vinden.
  • Bespreek verwachtingen: Praat met de kinderen over wat ze kunnen verwachten tijdens feestelijke evenementen. Bespreek ook gedragsverwachtingen, zoals beleefdheid en het delen van cadeaus.
  • Bouw in rusttijd: Plan rustmomenten in te midden van drukke activiteiten. Kinderen hebben soms even tijd voor zichzelf nodig om tot rust te komen.
  • Betrek ze bij de voorbereidingen: Laat de kinderen meehelpen met het voorbereiden van maaltijden, het versieren van het huis of kinderdagverblijf of het inpakken van cadeautjes. Dit kan hen een gevoel van betrokkenheid en controle geven.
  • Focus op de waarde van de feestdagen: Breng de focus terug naar de betekenis van de feestdagen, zoals samenzijn, dankbaarheid en vrijgevigheid. Dit kan helpen om materialisme te verminderen en meer nadruk te leggen op waardevolle ervaringen.
  • Flexibiliteit aanmoedigen: Leer kinderen dat niet alles perfect hoeft te zijn. Er zullen onvermijdelijk verrassingen en onverwachte wendingen zijn, en het is belangrijk om flexibel te zijn.

Door open communicatie, het behouden van routines en het creëren van evenwicht tussen drukte en rust, kun je de feestdagen voor kinderen positiever en meer beheersbaar maken.